Chalosse Tursan

Hier klopt het hart van de Landes.

Dit is het land van feest, muziek, erfgoed en tradities, maar Chalosse en Tursan zijn ook en vooral uitzonderlijke streken waar het lekkerste van het lekkerste van de lokale gastronomie vervaardigd wordt: ganzen- en eendenlever, eendenborst en gekonfijte eend, scharrelgevogelte, rundvlees uit Chalosse en de beroemde wijnen uit Tursan. Kom deze hartelijke, gastvrije streek ontdekken en bezoek de hoog op de heuvels of diep in de valleien gelegen dorpjes.

Van Saint-Sever naar Aire-sur-l’Adour
01

Saint-Sever, middeleeuwse stad

Het kleine stadje Saint-Sever bezit een uitzonderlijk rijk erfgoed met zijn abdij, gesticht aan het einde van de 10e eeuw, de met historie beladen straten, het Jacobijnenklooster uit de 13e eeuw en het museum voor kunst en geschiedenis van Cap de Gascogne, de vele herenhuizen, gebouwd tussen de renaissance en de 19e eeuw, en het maison Sentex, een huisje met een ongelooflijke verzameling mozaïeken uit de 4e eeuw. Neem de tijd om te genieten van het eindeloze panorama over de Adour-vallei en het weidse landschap vanaf de uitzichttoren van Morlanne.
Denk er voor u Saint-Sever verlaat, ook nog even aan om streekproducten in te kopen. Hier zijn namelijk zijn vele producenten en conservenfabrikanten met een uitstekende reputatie die scharrelkippen uit de Landes, parelhoenen, kapoentjes, eendenlever en vette eenden verkopen.

02

Mugron en Rouge Garance

Bij het verlaten van Saint-Sever gaat de route westwaarts naar het dorpje Mugron. Aarzel niet om onderweg te stoppen bij de Molen van Poyaller, de abdij van Maylis, en het kasteel van Poyanne.
Neem in Mugron, na een bezoek aan de arena van Condrette en de uitzichttoren op het Frédéric Bastiat plein, de tijd om Rouge Garance te ontdekken, een boetiek annex galerij die meubels, stoffen, tapijten, unieke voorwerpen en kunstwerken biedt onder één van de mooiste kapconstructies van Frankrijk.
Bent u op zoek naar wat verkoeling, maak dan een omweg via recreatiebasis Saucille, aan de rand van de Adour, een plek landinwaarts in de Landes, waar men heerlijk kan zwemmen en relaxen. Daarna richting het vestingstadje Montfort-en-Chalosse, een tiental kilometer verder. Deze afstand is ook lopend of met de fiets af te leggen over de voie verte (“groen fietspad”) van Chalosse

Mugron - Rouge Garance
Rouge Garance
03

Montfort-en-Chalosse
en zijn Museum

Het vestingstadje Montfort-en-Chalosse biedt schitterende vergezichten over de landschappen en landerijen van de Landes. U kunt dat zelf checken vanaf de uitzichttoren op het François Dupaya plein of het terras van restaurant Aux Tauzins. Vanaf de hallen leidt een wandelroute u door de nauwe steegjes uit de 13e eeuw met hun opmerkelijke gebouwen. Onderweg zijn ook de tuin van Payot en de Fontaine des Cent marches (“fontein met honderd treden” – 150 om precies te zijn) te bezoeken. Breng voordat u Montfort verlaat ook een bezoek aan het Chalosse-museum, onderaan het dorp gelegen op het Domaine de Carcher. Hier wordt het leven op het platteland van Chalosse in de 19e eeuw uitgebeeld en worden rondleidingen, tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd die leuk zijn voor het hele gezin. Na deze etappe gaat het zuidwaarts naar de regio Les Luys, met een kleine omweg via Donzacq voor een bezoek aan de wondere wereld van ontdekkingsboerderij Ferme Ducazaux.

Montfort-en-Chalosse - Musée
Musée de la Chalosse
04

Gaujacq en Amou

Gaujacq, hoog op een heuvelpunt gelegen, met rondom graanakkers, weilanden en beekjes zover het oog reikt, herbergt ook een opmerkelijk kasteel, een weelderig bouwwerk uit de 17e eeuw met zijn “tuin van heerlijkheden”, een Italiaanse galerij en appartementen van vroeger die al hun charme behouden hebben.
Vlak daarnaast ligt de botanische tuin van de vereniging Pépinière Botanique et Plantarium, geleid door Frédérique en Jean Thoby, die hier zo’n 3000 plantensoorten kweken en jaarlijks een Nationale bijeenkomst van boomkwekers-verzamelaars organiseren. Een absolute must voor alle liefhebbers van planten en tuinen.
Ga vanaf Gaujacq nog iets dieper Chalosse in via de charmante dorpjes Pomarez, een belangrijke plek voor de course landaise (traditioneel koeienspel), en Amou, met zijn caféterrasjes waar het bruist van het leven als op zondagochtend de weekmarkt wordt gehouden onder de immense platanen van het Técouère-plein.

Gaujacq
05

Brassempouy
en de PréhistoSite

De naam Brassempouy is wereldwijd bekend vanwege de Dame à la capuche (vrouw met het kapje), een zorgvuldig uit ivoor gehouwen beeldje van ongeveer 25.000 jaar oud, dat aan het einde van de 19e eeuw teruggevonden werd in dit dorpje. Tegenwoordig ligt hier de PréhistoSite, waar elk jaar meer dan 20.000 bezoekers een duik nemen in de prehistorie dankzij het museum, de dierenvoorstellingen op ware grootte, de ateliers en demonstraties vuursteen slijpen, houtvuur maken, prehistorische jacht, rotswand schilderen, sieraden maken enz… Het dorpje is ook een bezoek waard vanwege de eigenaardige kerk, het restaurant Bocal Local met zijn 100% lokale producten van kleine producenten, en de boerderijen waar ook gegeten kan worden, zoals de ferme Moulié, met zijn heerlijke eendgerechten. Richting Hagetmau kunnen vele tussenstops gemaakt worden, bijvoorbeeld in hotel-lodge La Petite Couronne, met zijn op hout verwarmde buitenspa en zijn zwembad, de Auberge du Laurier met zijn verfijnde en hartelijke keuken of hotel-restaurant Lacs d’Halco en zijn schitterende zaal met uitzicht op water en natuurgroen.

Brassempouy - Archeoparc
06

Hagetmau
en de crypte van Saint-Girons

Het dorpje Hagetmau wordt met zijn “vier bloemen”-keurmerk en dat van sportiefste stad van Frankrijk, en zijn vele bars, restaurants en winkels, niet ten onrechte de Parel van Chalosse genoemd. Sport- en natuurliefhebbers vinden in het complex Cité Verte alles om aan hun trekken te komen: een overdekt olympisch zwembad, een golfbaan, tennisbanen, een gehomologeerde atletiekbaan, kilometers schaduwrijke paden langs de Louts en rond het Meer van Agès, zalen om te basketballen, gymmen, judoën en boksen…
Hagetmau bezit ook een juweeltje van romaanse kunst: de crypte van Saint-Girons, uit begin 12e eeuw, met zijn marmeren zuilen getooid met kapitelen en dekplaten.

Crypte de Saint-Girons
07

Samadet
en de faiencekunst

De volgende etappe leidt u van Chalosse naar de streek Tursan, waarvan het dorpje Samadet de toegangspoort is. Hier wordt al eeuwenlang een uniek en origineel vakmanschap in stand gehouden: de kunst van de faience. Het Museum voor faience en tafelkunsten onthult de geheimen van deze geschiedenis aan de hand van meer dan 300 werken.
 In het hart van het dorp is een tweede ruimte gewijd aan aardewerk, het Maison de la céramique du Tursan, aangelegd op de locatie van de voormalige koninklijke faiencefabriek. Hier is een permanente collectie van meer dan 130 hedendaagse stukken te bezichtigen en vindt men tevens een verkooptentoonstelling. Even verderop bezit Muriel haar eigen atelier, waar ze de plaatselijke knowhow met passie en talent in leven houdt.

Samadet - Atelier Muriel
08

Geaune en de wijncoöperatie van Tursan

Nog verder oostwaarts, richting de Gers, verheft zich het dorpje Geaune. Met zijn boogplein en 25 perfect vierkante percelen, zijn Tour des Augustins, het belangrijkste overblijfsel van het augustijnenklooster uit 1401, zijn kerk Saint-Jean-Baptiste in gotische stijl van de Languedoc, zijn middeleeuwse tuin (Les Rubans du Patrimoine-prijs) en zijn klokkentoren uit de 15e eeuw, heeft vestingdorpje Geaune vele bezienswaardigheden behouden. Vandaag de dag is het de zetel van de Cave des vignerons landais (coöperatie van wijnbouwers uit de Landes) en het centrum van het kleine wijngebied van Tursan. Dit “geheime” wijngebied, dat zich uitstrekt over 450 hectare in veertig gemeenten, produceert rode en witte wijnen en rosé’s die steeds meer in trek zijn. Met vrij uitzicht over de Pyreneeën !
Wijn proeven is hier een must, in de Cave of in één van de wijnchateaus van deze wijnstreek. Daarna gaat de tocht verder richting Eugénie-les-Bains, maar breng wel eerst een bezoek aan het gehuchtje Pimbo, het oudste vestingdorpje van de Landes, met zijn verrassende collegiale kerk uit de 12e eeuw.

tour des augustins
Tour des Augustins
09

Het paradijsje Eugénie-les-Bains

Het dorpje Eugénie-les-Bains heeft zijn reputatie te danken aan een man: Michel Guérard. Hier kwam de grondlegger van de nouvelle cuisine zich in 1974 vestigen, samen met zijn vrouw Christine Barthélémy, erfgename van de keten Chaîne thermale du Soleil. In dit dorp heeft hij het concept “afslankkeuken ontwikkeld en in 1977 zijn derde Michelinster gekregen, die hij tot op de dag van vandaag heeft behouden.
 
Het echtpaar heeft het dorpje Eugénie-les-Bains diepgaand veranderd en er een perfecte plek van gemaakt, zowel op het gebied van gastronomie als horeca en kuurwezen. Eugénie-les-Bains blijft een voor ieder toegankelijk dorp, met een landelijke, hartelijke geest. Een klein paradijsje beschut tegen de hectiek van de wereld, waar bezoekers zorgzaam kunnen zijn voor zichzelf, uit kunnen rusten en zichzelf in de watten leggen in de verschillende kuurinstellingen en de vele restaurants in het dorp.

10

Aire-sur-l’Adour,
een met historie beladen stad

De laatste etappe van deze reis door Chalosse en Tursan leidt u naar Aire-sur-l’Adour op de grens met de Gers, via  Duhort-Bachen, een oud vestigingsdorpje met kerk, wonderbaarlijke bron en het château du Lau, een kasteel met geverniste bakstenen, in typisch Vlaamse bouwstijl.
In Aire-sur-l’Adour, een groot dorp dat zich uitstrekt aan weerszijden van de twee oevers van de rivier en gesticht werd in de Oudheid, is het religieuze erfgoed een ommetje waard : de kathedraal Saint-Jean-Baptiste, gebouwd in de 11e en 12e eeuw, spreidt zijn imposante massa midden in het dorp uit terwijl zich op de hellingen, in de Mas-wijk, de kerk Sainte-Quitterie verheft. Hier bevindt zich een schitterende sarcofaag van de Visigotische prinses Quitterie, gemaakt van wit marmer uit Saint-Béat en versierd met houtsnijwerk uit de 4e of 5e eeuw. Pelgrims die de Via Podiensis volgen, mogen dit beslist niet overslaan.

Aire-sur-l'Adour - Sarcophage