Natuur en grote meren

De machtige natuur van de Landes

Welkom in het land van de uitgestrekte natuurgebieden, oceaanstranden zover het oog reikt en grote meren met kalm, vriendelijk kabbelend water, omringd door fijn zand en stille pijnboombossen. Zwemmen, watersporten, luieren, paardrijden, fietsen en wandelen: aan de noordkust van de Landes kunnen tal van activiteiten worden beoefend in onvergetelijke landschappen.

Een uitnodiging om alles los te laten en er lekker uit te zijn.

Van Sanguinet naar Léon
01

Sanguinet, een ideale plek

Sanguinet, op de grens tussen de Landes en de Gironde, is een kleine haven van vrede in een uitzonderlijke omgeving, met uitgestrekte bossen met wandel en fietspaden voor iedereen en een meer met fijne zandstranden, kleine haventjes en kalm, ondiep water dat zich ideaal leent om te zwemmen en watersporten te beoefenen, van de allerrustigste tot de allersportiefste. Vele campings liggen langs de oevers van het meer en bieden gezinnen de kans vakantie te vieren met de voeten in het water, in alle rust en op fietsafstand van meer en oceaan.

02

Biscarrosse, de Landes in een notendop

De grote stad in het noorden van de Landes, genesteld tussen de twee belangrijkste meren, is jong en actief, rijk aan activiteiten en vermaak. Op een paar kilometer van de Dune du Pilat biedt de stad een grote diversiteit aan landschappen en sferen: de schitterende stranden van het Lac Nord, zoals in Navarrosse, Maguide of Mayotte; het Lac Sud, waar één van de zeldzame watervliegvelden van Frankrijk te vinden is, een Waterluchtvaart museum en de belangrijkste jachthavens. Daartussen ligt het Petit Etang, ongerept en onaangetast, via het kustkanaal verbonden met de twee meren. Biscarrosse bezit ook een strandboulevard die zeer populair is, met een casino, surfscholen en een immens strand van 4 kilometer lang. Dat alles omringd door een groot pijnbomenbos.
Alles wat de Landes aan het beste te bieden heeft…

03

Parentis, de charme van de streek

De buurstad van Biscarrosse is ideaal gelegen aan de oever van het Lac Sud. Een geschikte omgeving om te relaxen, te zwemmen, te watersporten en fietstochten te maken. Parentis is ook een bekende plek om te vissen op karpers, snoekbaarzen en snoeken. De stad houdt zijn regionale identiteit in stand rond zijn arena, de enige in het noorden van de Landes, waar de traditionele koeienspelen (“courses landaises”) worden gehouden, zijn gastronomische knowhow en zijn ferias die elk jaar begin augustus duizenden mensen trekken. Parentis bezit een andere eigenaardigheid: zijn olievelden, ontdekt in 1954 en tot op de dag van vandaag ontgonnen. Een activiteit die volledig opgaat in de oase van natuur die Parentis met zijn omgeving vormt.

04

Sainte-Eulalie-en-Born, een intieme sfeer

Maak pal zuidwaarts een kleine omweg via Gastes, een leuk paaldorp met kleine jachthaventjes en stranden waar het ook zomers nog heerlijk rustig is. Het dorp Sainte-Eulalie-en-Born bezit ook “zijn” strand en havens, bij de zuidpunt van het meer. Je voelt je hier helemaal afgesloten van de rest van de wereld. Hier kunnen vele watersporten beoefend worden maar het is ook een heerlijke plek om gewoon te genieten van de natuur. Door SainteEulalie-en-Born loopt de Vélodyssée (EuroVelo1),  een lange fietsroute langs de Atlantische Oceaan van Roscoff tot Hendaye, waarvan een deel van 130 km door de Landes loopt. Het ideale middel om de ontdekking van dit unieke grondgebied voort te zetten richting Mimizan.

05

Mimizan en Aureilhan,
het andere meer

De courant de Sainte Eulalie verbindt het meer van Biscarrosse-Parentis met het meer van Aureilhan, kleiner (maar toch 340 hectare!) maar ook intiemer dan het vorige. Aan dit meer liggen de dorpjes Aureilhan en Mimizan. Ook hier kunnen allerlei watersporten worden beoefend (suppen, varen in een Hawaïaanse prauw, kanoën, zeilen, waterskiën, wakeboarden enz.) en is lekker luieren warm aanbevolen! Wandelaars kunnen kiezen uit meerdere themapaden: op de westeroever, de Promenade Fleurie en zijn 300 plantensoorten, het geocaching-parcours Terra Aventura, een boomklimparcours en een veelheid aan fietsroutes dwars door het bos. Mimizan bezit ook een prachtige 9-holes golfbaan en een drukbezochte strandboulevard, met bars, restaurants, markten, winkels en vertier op elk moment van de dag. En een paar kilometer zuidwaarts ligt het strand van Lespecier, één van de meest ongerepte stranden van de hele Atlantische kust.

 

06

Contis en Saint-Julien,
heel discreet

Een kleine badplaats die eruit ziet als een dorpje, ligt achter de duinen aan de courant de Contis
De afdaling van de  rivier in een kano is een must in het mooie seizoen. In het gezellige Contis kent iedereen elkaar. De badplaats houdt een bijzondere mindset in stand die zich in een paar woorden laat samenvatten: natuur, vrijheid, intimiteit en, uiteraard, surfenContis is zeer in trek bij filmsterren vanwege zijn discrete eenvoud en het internationale Filmfestival, dat jaarlijks in juni gehouden wordt. Het dorp telt vijf kilometer strand waar de enige vuurtoren van de Landes (gebouwd in 1862) te vinden is. Met zijn hoogte van meer dan 50 meter biedt hij vanaf de top een uitzicht over bos en oceaan dat de beklimming van zijn 183 treden meer dan waard is.

07

Lit-et-Mixe,
Cap de l'Homy,
weidse landschappen

Lit-et-Mixe is een klein dorpje achter de kust gelegen, midden in het bos, op het kruispunt met grote natuurgebieden die kenmerkend zijn voor dit deel van de Landes: pijnboombossen langs verlaten stranden zover het oog reikt. Dit uitgestrekte gebied richt zich op groen toerisme met vele kleine, groene campings die graag bezocht worden door gezinnen op zoek naar rust. Het is het rijk van de ongerepte stranden, zoals dat van de Cap de l’Homy : een kleine gemeentecamping, een handjevol huizen op de duinen, en dat is het dan… Voor de rest, enkel ongerepte majestueuze landschappengolven zoveel je wilt voor surfers van alle niveaus, en volop wandel- en fietspaden.

Lit et Mixe

08

Vielle-Saint-Girons,
tussen meer en oceaan

Vielle-Saint-Girons bezit veel aantrekkelijks: een strand ten noorden van het meer van Léon, met zijn kleine steiger, uitspanning en rustige water; twee oceaanstranden, dat van Saint-Girons ten noorden van het gemeentelijke gebied en dat van La Lette Blanche, meer ten zuiden. Dit strand, dat behalve een EHBO-post en een parkeerplaats onder de pijnbomen geen bebouwing heeft, wordt beschouwd als één van de natuurlijkste stranden van de kust in de Landes. Tussen de twee ligt het Domaine naturiste d’Arnaoutchot, een naturistencamping met privéstrand, een must voor iedereen die graag zonder bagage reist! Ook een echte aanrader is de wandeling vanaf Pichelèbe, langs de courant d’Huchet, dwars door duinen, varens en kurkeiken, tot aan de monding, in een bijna onwezenlijke natuur!

09

Linxe et Castets,
groene vakantieoorden

Op enkele kilometers van de kust zijn de twee groene vakantieoorden Linxe en Castets sterk verankerd in hun streek. Ze zijn trouw aan hun tradities en liggen midden in een weelderige natuur tussen bossen en riviertjes. Ze kunnen ontdekt worden via het wandelpad van Binaou of het fietspad Lou Camin de Hè. In Linxe ligt ook Château Belle Epoque, een charmant kasteel uit de 18e eeuw op een rustige plek, leuk voor een tussenstop. In Castets kan op het Circuit du patrimoine, een wandelroute om het erfgoed te ontdekken, de reuzensequoïa  voor het gemeentehuis bewonderd worden. Deze boom is uitgeroepen tot boommonument (“Arbre remarquable de France”). Het is ook mogelijk per kano of kajak de rivier La Palue af te dalen of een wandeling te maken over de paden die zich een weg slingeren door het immense gemeentegebied.

10

Léon, een meer in plaats van een klokkentoren

Het leven in het dorpje Léon draait rond zijn markt, winkels en restaurants, en vooral zijn grote meer met leuke strandjes te midden van de bossen. Het biedt een scala aan watersportactiviteiten in de buitenlucht. Een deel van het meer dat minder druk bezocht wordt, is ook ideaal om te vissen. Maar de eigenaardigheid van het meer van Léon zit hem in het binnenschippersgilde dat hier al een eeuw aanwezig is en bezoekers de mogelijkheid biedt de courant d’Huchet af te dalen aan boord van hun traditionele bootjes, “galupes” genoemd. De courant d’Huchet, met zijn weelderige plantengroei tussen oceaan en bos, stroomt vanaf het meer van Léon en slingert zich zeven kilometer lang een weg tussen duinen, veenderijen, pijnbomen en kurkeiken, tot aan de monding op het strand van Moliets, in een grandioze omgeving. Een onvergetelijke ervaring en een plek die u tijdens uw vakantie in de Landes beslist moet ontdekken.

Descente du courant d'Huchet en barque à Léon - Landes