In de Landes bestaat een magisch en totaal gratis schouwspel, dat elke avond om dezelfde tijd plaatsheeft en dat toch elke dag anders is: de zonsondergang in de oceaan.

Langzaamaan komen de mensen bijeen, een groepje hier, een groepje daar, als aangetrokken door een mysterieuze kracht. Sommigen stoppen onderweg voor een ijsje, anderen wachten geduldig af onder het genot van een glaasje op een terras. Wie niet meer kan wachten, is al aanwezig, vooraan zittend op de reling aan zee of op het frisse zand. Hier en daar spelen nog wat kinderen op het strand en hun gelach gaat op in het geruis van de golven, het gekrijs van de meeuwen en de muzieknoten die opstijgen uit de naburige cafés en restaurants.

De zon gaat onder, lijkt even te aarzelen, houdt stil. De hemel kleurt gloeiend rood onder de blik van verliefde stelletjes, die gearmd en met het hoofd tegen elkaar toekijken. Eén ogenblik later is het alweer voorbij. Een paar mensen applaudisseren, de menigte gaat uiteen, lampions worden ontstoken en langzaam wordt het donker op het strand en de oceaan. Het doek valt, de nacht kan beginnen, nog mooier dan de dag.

Onze mooiste zonsondergangen