Een collectieve golf van emotie en het hoogtepunt van het (dorps)feestseizoen… Laat u voor niets ter wereld weghouden van de ceremonie van de Agur, op de laatste dag van de feesten van Dax…

Als u maar één van de 800 feestdagen per jaar in de Landes (alles bij elkaar opgeteld) zou kunnen bijwonen, laat het dan deze zijn: de laatste dag van de “Feria de Dax”, midden in augustus.

Na afloop van het laatste stierengevecht, als de zon begint onder te gaan boven de arena en de oevers van de Adour, houdt de tijd even zijn adem in voor een intens moment waarop iedereen zich één voelt.

Zoek een plaats in de arena of in het Park eromheen om dit vreemde ritueel bij te wonen. Eerst betreden de “banda’s” één voor één de arena om vervolgens één groot orkest van zo’n 300 muzikanten te vormen. Dan zingen ze drie van de meest aangrijpende stukken uit hun repertoire: “Agur Jaunak”, een smartelijke Baskische melodie die zowel op bruiloften als begrafenissen wordt gespeeld, en daarna het beroemde “Vino Griego” en “Paquito Chocolatero”.

Agur Férias de Dax - Landes Agur Dax - Férias de Dax - Arènes

Niemand komt helemaal ongeschonden uit de ceremonie van de Agur te voorschijn. Gelukkig kunnen we van onze emoties bekomen tijdens het afsluitende vuurwerk, afgestoken vanaf de oevers van de Adour, en de feestavond inzetten, de laatste van de Feria, alvorens onszelf te beloven dat we volgend jaar weer van de partij zullen zijn.